Miert jo egy konyveloiroda szolgaltatasai igenybe venni uj vallalkozas inditasanal - temon.hu

Miért jó egy könyvelőiroda szolgáltatásai igénybe venni új vállalkozás indításánál?

Kezdeti lépések a vállalkozói úton: Kitti új céget alapít

Kitti mindig is vállalkozó szellemű volt. Az elmúlt évek során sok ötlete támadt, és most végre úgy érezte, eljött az ideje, hogy megvalósítsa álmát és belevágjon a vállalkozásba. A kezdetek mindig izgalmasak, de sok buktatót is rejtenek. A vállalkozás indítása nemcsak a jó ötletekről szól, hanem arról is, hogy mennyire vagyunk felkészültek az adminisztratív és pénzügyi kihívásokra.
Éva, aki már évek óta sikeresen vezet egy céget, tudta, hogy a könyvelés az egyik legkritikusabb terület az új vállalkozások számára. Amikor meghallotta, hogy barátnője, Kitti vállalkozást szeretne indítani, azonnal felhívta őt.
– Kitti, hallottam, hogy vállalkozást szeretnél indítani. Nagyszerű ötlet! – kezdte Éva. – De már gondoltál a könyvelésre?
– Ó, Éva, igen, gondoltam rá – válaszolta Kitti. – De úgy gondoltam, az elején magam intézem az összes papírmunkát.
Éva tudta, hogy a barátnője jó eszű lány, de a könyvelési feladat egy új vállalkozásnál nem tréfa. Különösen, ha az embernek nincs ebben tapasztalata.
– Kitti, értem, hogy spórolni akarsz az elején, de a könyvelés területén nem érdemes kockáztatni. Nekem is voltak buktatóim, míg rá nem jöttem, hogy egy könyvelőiroda mennyire megkönnyíti az életemet.

A könyvelőiroda előnyei már a cégalapítás előtt

A két barátnő egy kellemes kávézóban ült, frissítő kávéjuk gőzölgött előttük. Éva ismét a vállalkozásról kezdett beszélgetni, ahol a könyvelőiroda szerepét hangsúlyozta.
– Tudod, Kitti, egy könyvelőiroda nem csak a működés során segíthet. Már a cégalapítás előtt is rengeteg tanácsot és útmutatást adhat.
– Mire gondolsz pontosan?
– Például az adózási formák kiválasztásánál. Tudtad, hogy már az elején fontos döntéseket hoznod ezen a területen? Egy jó könyvelőiroda a te tevékenységed és elképzeléseid alapján megtalálja a számodra legkedvezőbb adózási módot.
– És az ÁFA? Nem vagyok benne biztos, hogy mikor és milyen módon kellene ezzel foglalkoznom.
– Pontosan ezért van szükséged egy könyvelőirodára már a kezdetekkor. Egy profi könyvelőiroda ebben is segíthet.
– Értem – bólintott Kitti. – Tehát egy könyvelőiroda nemcsak a napi könyvelési feladatokat látja el, hanem a vállalkozás alapjainak megtervezésében is segít.
– Pontosan. És az alapok a legfontosabbak. Ha azok rendben vannak, kisebb eséllyel futunk bele később olyan problémákba, amiket már nehezen, vagy csak nagy költségek árán tudnánk orvosolni.